علامه مصباح یزدی: تلاش برای تبیین ولایت فقیه، تلاش برای بقای اسلام است
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: تلاش برای تبیین ولایت فقیه، تلاش برای بقای اسلام است و هرگونه تلاش برای خدشهدار کردن ولایت فقیه، ضربه زدن به پایههای اسلام است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پنجمین نشست از سلسله نشستهای تبیین علمی ولایت فقیه در مدرسه علمیه فیضیه و در جمع کثیری از طلاب و روحانیون به بیان جایگاه ولایت فقیه پرداخت و گفت: امروزه در عالم تنها یک نظام اسلامی وجود دارد و آن کشور اسلامی ایران است و خداوند این نظام را به برکت خون صدها هزار شهید به ما عطا کرده است.
وی گفت: نظام اسلامی ایران با ولایت فقیه شناخته شده و ایران اسلامی با نام ولایت فقیه گره خورده است؛ به گونهای که اگر ولایت فقیه حذف شود، دیگر نظام اسلامی باقی نمیماند.
علامه مصباح یزدی با اشاره به وسعت و عمق بحث ولایت فقیه ادامه داد: حضرت امام خمینی(ره) مدتها پیش از پیروزی انقلاب این بحث را در نجف بیان میکردند و طرح این مباحث مدتها طول کشید؛ در حالیکه آن زمان هنوز بحثهایی همچون شئون ولایت فقیه، نقش مردم، و خبرگان رهبری مطرح نبود.
وی در ادامه ضمن بیان معانی مختلف«ولایت» همچون محبت و دوستی، مددکار بودن و حکومت، گفت: واژه «ولایت» مشترک لفظی است و برای فهم معنا در هر مورد باید از قرائن بهره جست.
آیت الله مصباح یزدی افزود: منظور از واژه «ولایت» در اصطلاح «ولایت فقیه»، حکومت است.
وی ادامه داد: در آیات و روایات از الفاظ مختلفی مثل «سلطان»، «ملک»، «ولی» و «والی» برای حاکم استفاده شده اما آنچه در فرهنگ شیعی و کلمات اهل بیت(ع)شایعتر است، تعبیر «ولی» و «والی» است که شاید به خاطر وجود رابطه محبتآمیز در این نوع حکومت است.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت:در هر جامعه باید مرجعی برای قانونگذاری وجود داشته باشد و از سوی دیگر قانونها نیز باید از پشتوانه اجرایی برخوردار باشند و این همان معنای حکومت است.
وی ادامه داد: «فقیه» نیز در فرهنگ شیعی به شخصی اطلاق میشود که در فهم احکام الهی تخصص داشته باشد. اما اینکه آیا در میان احکام اسلامی امری به نام ولایت فقیه داریم یا خیر، مسأله دیگری است که باید در جای خود مورد بحث قرار گیرد.
علامه مصباح یزدی افزود: ولایت فقیه در واقع بدل اضطراری از ولایت معصوم برای زمان یا مکانی است که حکومت آن بزرگواران میسر نباشد، یا دسترسی به ایشان نباشد، و این از فضل و رحمت خداوند است که راهی را برای تنظیم امور جامعه و حفظ مصالح آن در چنین شرایطی فراهم کرده است.
آیت الله مصباح یزدی گفت: شبههای که برخی از روی اشتباه و بعضی نیز از روی غرضورزی آن را مطرح میکنند، این است که مسأله ولایت مطلقه فقیه توسط امام خمینی(ره) ابداع شده و منشأ اسلامی ندارد، که این اشتباه باید با روشنگری رفع شود.
وی در تبیین ولایت مطلقه فقیه گفت:احکامی وجود دارد که یقیناً شارع راضی نیست ترک شود، پس باید برای اجرای این احکام (که امور حسبیه نامیده میشود) فقیه باتقوایی باشد. در خصوص بعضی احکام نیز شک داریم که آیا شارع به ترک آنها راضی است یا خیر و آیا فقیه ولایت و اختیار وارد شدن به این قبیل مسائل نیز دارد یا خیر؟ دیدگاه عدهای از علما این است که ولی فقیه فقط در امور حسبیه اختیار دارد و ولایت او مقیده است؛ در حالیکه عده دیگری از علما دامنه اختیارات ولی فقیه را بیش از این دانسته و به ولایت مطلقه فقیه در همه احکام معتقد هستند.
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: عدهای به غلط ولایت فقیه را دیکتاتوری معرفی کردهاند، زیرا تصور میکنند ولی فقیه به هرچه بخواهد میتواند حکم کند؛ در حالیکه اینگونه نیست و فقیه نمیتواند کلمهای به دلخواه خود دستور دهد؛ بلکه باید احکام خدا و مصالح جامعه را رعایت کند و اگر بر اساس امیال و خواسته خودش دستوری را صادر کند، بلافاصله از ولایت منعزل میشود.
وی با بیان شبهه دیگری گفت: بعضی افراد برای رسیدن به مقاصد سوء خود و به عنوان تمجید از امام(ره) چنین ادعا میکردند که قبل از حضرت امام(ره) ولایت عامه به معنای اجازه دخالت فقیه در همه امور بر اساس احکام شرع و مصالح جامعه، و ولایت خاصه به معنای اجازه تصرف در بعضی امور مطرح بوده است، اما حضرت امام(ره) ولایت مطلقه را برای فقیه به عنوان اختیاری فراتر از این دو ابداع کردند و بر اساس این نظریه لازم نیست همه دستورات ولی فقیه مطابق با شرع و مقید به احکام اسلام و مصالح جامعه باشد! درحالی که این ادعا کذب محض است و معنا ندارد اسلام چیزی را امضاء و تأیید کند که میتواند مخالف خودش باشد؛ بلکه حکم ولی فقیه تا زمانی معتبر است که اسلامی باشد. منبع